Мир вам и дому вашему
Поиск по сайту:
«Одне хрещення» (3) 22.05.2009
[ Крещение ]

«Одне хрещення» (3)

Предыдущая часть К началу статьи Продолжение

Чи будь-яке хрещення є біблійним?

Або іншими словами, чи є біблійними ті види хрещень, які практикуються в церквах християнського віросповідування? Для відповіді на це запитання потрібно просто порівняти хрещення, про яке говорить Новий Заповіт, з тими, які практикують в конфесіях. Для прикладу порівняймо православне хрещення з біблійним.

Православне хрещення



Форма

Об’єкт

Мета

Сутність


Кроплення, поливання, занурення (рідко).

Немовлята (як правило).

Прощення первородного гріха.

Таїнство очищення душі від гріха; приєднання до церкви.

Порівнявши характеристики хрещення, про яке вчить Новий Заповіт, з характеристиками хрещення, яке практикується у Православній церкві, бачимо, що вони відмінні одне від одного.

По-перше, форма хрещення - поливання водою, яка найчастіше застосовується, не є біблійною.

По-друге, об’єктом у православному хрещенні, як правило, є немовлята. Вони не є дієздатними, а тому не можуть чути Євангелію, увірувати в неї і покаятись, не можуть сповідувати свою віру. Це означає, що згідно вчення Ісуса Христа, немовлята не можуть бути об’єктом хрещення. І дійсно, у Новому Заповіті ми не знаходимо ні заповіді хрестити немовлят, ні прикладу, щоб їх хрестили. Хрещення немовлят почали практикувати набагато пізніше після виникнення християнства. Ця традиція вигадана людьми.

По-третє, метою православного хрещення є прощення первородного гріха. Даний термін представляє поширене (але помилкове) уявлення про те, що діти народжуються грішними, успадкувавши гріх Адама. Насправді, люди народжуються схильними до гріха внаслідок зіпсованої природи, але Писання не вчить, що дитина народжується вже грішною, або що вона успадковує гріхи від батьків. Оскільки новонароджені діти не мають гріха, то, очевидно, у них немає потреби в його прощенні, а відтак і в хрещенні.

По-четверте, поняття «таїнство хрещення» також має людське походження. Знову ж таки, оскільки немовля немає гріха, то і відсутня сама потреба в очищенні від нього. Приєднання людини до Церкви також не є ціллю чи сутністю хрещення. Із Дії святих апостолів 2:41,47б видно, що приєднання до Церкви належить до Божої влади і є наслідком впокорення людини Богові.

Відмінність православного хрещення від біблійного приводить до висновку, що насправді православне хрещення не є біблійним.

Важливо зауважити, що для того, щоб біблійне хрещення перестало бути біблійним, достатньо змінити хоча б одну характеристику.

Якщо в православній або католицькій церкві хрещення не є біблійними, то чи є вони біблійними в церквах протестантського спрямування? Давайте подивимось на характеристики типового протестантського хрещення.

Протестантське хрещення


 

Форма

Об’єкт

Мета

Сутність


Повне занурення.

Людина, яка увірувала (покаялась) і навернулась до Бога та вже отримала прощення гріхів.

Приєднання до помісної церкви; наслідування прикладу Христа.

Зовнішнє виявлення внутрішніх перемін; обіцянка Богові чистого сумління; вступ у Заповіт.


Порівняльний аналіз протестантського хрещення (наприклад, в баптистській або п'ятидесятницькій церкві) з біблійним також виявляє відмінності між ними. Фактично, співпадає тільки форма хрещення, але інші характеристики є відмінними.

Якщо об'єктом біблійного хрещення є людина, гріхи якої ще не прощені, у протестантизмі хрестять тих, хто вже, як вважається в протестантизмі, отримав спасіння в результаті навернення до Бога.

Якщо метою хрещення в ім'я Ісуса Христа згідно Нового Заповіту є прощення гріхів, то у протестантизмі хрестять тих, хто вже отримав прощення. Наприклад, баптистське віровчення проголошує, що хрещення не включається до навернення, а приймає хрещення вже навернена людина. Метою ж протестантського хрещення є наслідування прикладу Ісуса Христа (Який також хрестився у воді), і членство у помісній церкві (яке починається з моменту хрещення).

Якщо сутністю новозавітного хрещення, заповіданого Спасителем, є єднання з Ним та з Його жертвою (переміна внутрішнього стану є наслідком такого єднання, яке відбувається по вірі під час хрещення), то сутність протестантського хрещення полягає у засвідченні перемін, які вже відбулися раніше (хрещення є наслідком і відображенням цих перемін). Тобто хрещення в протестантизмі – це обряд, який символізує народження нової людини, що відбулось набагато раніше (практика протестантських церков містить у собі традицію проводити хрещення у визначені дати лише декілька разів на рік по мірі того, як набереться ціла група кандидатів на хрещення).

Також, часто наголошується, що хрещення є обіцянкою доброго сумління, і що воно є укладанням Заповіту з Богом.

Подамо порівняння різних хрещень у табличному вигляді.


Біблійне хрещення

Православне хрещення

Протестантське хрещення

Форма

Повне занурення у воду.

Поливання водою.

Повне занурення у воду.

Об’єкт

Грішна людина, яка увірувала і покаялась.

Немовлята.

Навернена до Бога людина, яка увірувала, покаялась і отримала прощення гріхів.

Мета

Прощення гріхів, спасіння.

Прощення первородного гріха.

Наслідування прикладу Христа; приєднання до помісної церкви.

Сутність

Поєднання з Христом і Його жертвою, момент народження згори, укладання заповіту, обіцянка доброго сумління.

Таїнство прощення; приєднання до церкви.

Зовнішнє виявлення внутрішніх перемін; обіцянка Богові чистого сумління; вступ у Заповіт.

З таблиці легко помітити розбіжності між хрещенням, про яке вчить Новий Заповіт, і тими видами хрещень, які практикуються в різних церквах, як в Православній, так і в протестантських. Наявність таких відмінностей означає, що існуючі види хрещень в конфесіях не є біблійними.

Предыдущая часть К началу статьи Продолжение

Дмитрий Галюк


  << Вернуться

2734753 (+781)
69
0
27, 42
(С) 2008-2024, Церковь Христа (Христова) г. Киев.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua