Мир вам и дому вашему
Поиск по сайту:
Зміцнюй віру 481 18.04.2012
зміцнюй віру

“Бо річ добра зміцняти серця благодаттю” (Євр. 13:9)

Наша Пасха – Христос!

Настає день, коли в усьому світі люди говорять один одному знайомі з дитинства слова: "Христос воскрес!" – "Воістину воскрес!" Це свято – Великдень. Воно примітне печеною паскою, фарбованими яйцями, щедрими застіллями та випивкою. Для людей це – свято. Але в чому його суть? Звідки воно бере свій початок і на честь якої події було встановлене? Яке практичне значення воно має?

Походження Пасхи

Більше як три тисячі років тому ізраїльський народ опинився в єгипетському рабстві. Це поневолення тривало близько 400 років. Бог звільнив нащадків Авраама від ярма рабства, супроводжуючи це звільнення безліччю чудес. Рятуючи Ізраїль з рабства, Господь послав на Єгипет 10 кар, які зовсім не зашкодили ізраїльтянам. Перед останньою десятою карою, яка полягала в тому, що мали загинути усі первістки, була дана вказівка заколоти ягня і намастити його кров’ю одвірки вхідних дверей (Вихід 12:3-7). Від смерті первородних були врятовані лише ті родини, які виконали цю вказівку. На згадку про велике звільнення від єгипетського рабства всі наступні покоління ізраїльського народу за Божою заповіддю повинні були святкувати день виходу з Єгипту як свято звільнення, яке називалось "Пасха".

Як святкувалась Пасха?

У цей день різали ягня, і вживали його з прісним хлібом та гіркими травами, згадуючи про визволення Богом Його народу від єгипетського рабства. Власне, навіть ягня вечері називалось "пасхою". Саме це мали на увазі учні, запитуючи Ісуса: "Де хочеш, щоб ми приготували пасху спожити Тобі?" (Матв. 26:17).

Значення Пасхи для нас

Пасхальний агнець вказував на Ісуса Христа, Який повинен був прийти на землю і стати жертвою за гріхи людей, звершити звільнення від осуду та рабства гріха і влади диявола. Іван Хреститель, побачивши Христа, сказав про Нього: "…Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!" (Iван. 1:29). Інший апостол, закликаючи до чистого побожного життя,  написав про Сина Божого: "Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений" (1 Кор. 5:7). Павло також називає Христа "пасхою", тобто жертвою, принесеною замість нас. І цей факт є причиною полишити старе життя, і розпочате нове, яке підпорядковане волі Божій.

Віра в Бога виявляється в слухняності. Для уникнення смерті ізраїльтянам свого часу було потрібно заколоти ягня і його кров’ю намастити одвірки. А сьогодні для спасіння грішній людині необхідно увірувати, що пролита кров Ісуса Христа має силу змити наші гріхи. Тому Христос через Своє вчення закликає усіх людей повірити Нього, як в Спасителя, покаятись у всіх гріхах та охреститись водним хрещенням на відпущення гріхів, щоб поєднатись з Ним навіки.

Наше ставлення до Пасхи

Дорогі друзі! Як ви ставитесь до цієї найбільшої події щодо звільнення людства від гріха – смерті Ісуса Христа? Але Він не тільки помер, Він і воскрес, тим самим даючи нам надію на воскресіння для вічного життя. Та щоб ця надія мала підстави, необхідно дозволити Христу воскреснути в наших серцях. Так, люди будуть казати слова: "Христос воскрес!" – "Воістину воскрес!" Але найчастіше це дотримання ритуалу, формальність, бо при цьому мало хто думає про Христа, а багато хто навіть не вірять у Його воскресіння.

Щоб уникнути покарання, Господь Бог пропонує примирення через Свого Сина. Він бажає, щоб Ісус поселився в наших серцях, але для цього їх потрібно відкрити.

Пасха у Новому Заповіті

Якщо Старий Заповіт був укладений між єврейським народом і Богом, і як Закон мав владу тільки над нащадками Авраама, то сьогодні Законом від Бога є Новий Заповіт Ісуса Христа. І в ученні Христа немає заповіді про Пасху, як про свято воскресіння Ісуса з мертвих, як немає і прикладів, щоб християни таким чином святкували Пасху. Натомість в останній вечір Свого земного життя, святкуючи юдейську Пасху, Ісус Христос замість цього старозавітного свята встановив для Своїх послідовників Вечерю спомину про Свою велику жертву. Апостол Павло так про це каже: "Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, узяв хліб, подяку віддав, і переломив, і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ломається. Це робіть на спомин про Мене! Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: Ця чаша Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене! Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде" (1 Кор. 11:23-26). Як для ізраїльтян Пасха була встановлена на згадку про звільнення їх народу з єгипетського рабства, так і Вечеря Господня дана християнам, щоб кожної неділі ми спогадували про велике спасіння від рабства гріха, оплачене Кров’ю Христа ( 2 Кор. 5:15; Матв. 26:26-28).

Той день, коли Христос воскрес з мертвих, дійсно є великим днем, бо воскресінням Ісус остаточно поборов темряву гріха та сатану, давши можливість кожній людині прийти до Бога і бути з Ним у вічності. Це єдиний день в історії людства, але він може повторитись у житті будь-якої людини, котра забажає відкрити своє серце для Господа.

- - - - -

Поетичний куток

Покайся, пока не поздно

Скажи, душа моя, тебе не страшно
От мысли, что придется дать ответ
За этот вечер и за день вчерашний,
За то, что тьму любила, а не свет?

За всякий грех, не смытый покаяньем,
За постоянный ропот на Творца?
Неужто не трепещешь пред свиданьем,
Или в Него не веришь до конца?

Пока не поздно, сбрось греха оковы,
Покайся Богу и, оплакав грех,
Воззри на Господа с надеждой снова –
Он милостив, и Он прощает всех!

* * * * *

Живите с радостью

Жить надо только с радостью в душе,
Чтоб никогда не мучила тревога,
Благодарить за то, что есть уже -
Великого и Праведного Бога.

Жить надо с дивной радостью всегда,
Ведь жизнь - подарок Божий нам с тобою!
Когда возникнет в чём-нибудь нужда,
Бог даст с избытком щедрою рукою.

- - - - -

Церква Христова м. Чернівці


  << Вернуться

2719463 (+2444)
50
0
28, 22
(С) 2008-2024, Церковь Христа (Христова) г. Киев.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua